Specjalizują się w daniach japońskich - głównie sushi, daniach z woka, mięsnych, a także pikantnych zupach tajskich. Można znaleźć tam całe bogactwo egzotycznych smaków i dodatków, w tym wywar na bazie dobrych, zdrowych składników, glony, kapustę bok choy czy kilka rodzajów ryżu.
- Pomysł na lokal z kuchnią azjatycką narodził się jeszcze podczas studiów w Warszawie - mówi Dariusz Laskowski, szef kuchni. - Pracowałem tam także w gastronomii, ucząc się technik gotowania, później szkoląc się również w barze serwującym sushi. Poświęciłem wiele czasu, aby nabrać wprawy w kuchni japońskiej, a po powrocie do Chełma, wraz z żoną, założyliśmy własną restaurację tego typu.
W ostatnim czasie Dariusz Laskowski zdał egzamin podczas kursu sushi prowadzonego przez jednego z japońskich mistrzów. Takim certyfikatem może pochwalić się tylko ułamek polskich szefów kuchni.
Yamato Sushi Chełm czynnie wspiera lokalną społeczność oraz inicjatywy z dobroczynnym i kulturalnym przesłaniem, m.in. Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy, Moto Kroplę, Disco Drom, Niedźwienalia i akcje studenckie.
Napisz komentarz
Komentarze