- Do tej potrawy, przez ponad 50 godzin, przygotowujemy dwa wywary, na kościach wieprzowo-wołowych oraz drobiowych. To jest baza naszego dania ramen - wyjaśnia Dariusz Laskowski, właściciel i szef kuchni. - Do tego dodajemy własnej roboty makaron alkaliczny i szereg japońskich dodatków, w tym m.in. pędy bambusa, kapustę bok choi i esencję smakową. W ramen znajduje się także wiele świeżych warzyw, mielone mięso i jajko z płynnym żółtkiem. Wszystko razem daje smak umami, dodatkowy piąty smak odczuwany przez nasz język.
Tradycyjne ramen jada się w odpowiedni sposób. Najpierw pałeczkami wyjada się składniki, a następnie wypija wywar przesiąknięty wszystkimi smakami.
- Ramen najlepiej zjeść w ciągu kilku minut od podania, kiedy jest gorący, ponieważ wtedy jest również najbardziej esencjonalny - dodaje właściciel.
Napisz komentarz
Komentarze