Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Bank Spółdzielczy

Czego nie wolno odgrzewać?

Szczególnie niebezpieczne jest podgrzewanie niektórych produktów w kuchence mikrofalowej. Wyszperaliśmy listę w internecie. Bo przecież lepiej dmuchać na zimne.
Czego nie wolno odgrzewać?

Oto lista najpopularniejszych produktów, które często goszczą na naszych stołach, a których nie warto podgrzewać, żeby sobie nie zaszkodzić.

Ryż - powinniśmy zjeść od razu po ugotowaniu. Jak stwierdzili naukowcy, gdy osiąga temperaturę pokojową, namnażają się w nim bardzo szybko szkodliwe bakterie, które mogą powodować zatrucia objawiające się bólem żołądka, biegunkami i wymiotami. Powinno się go szybko schłodzić po ugotowaniu i wstawić do lodówki. Po tym ostatecznie można go lekko odgrzać.

Parówki – nie podgrzewaj ich w mikrofali. Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "Food Control", w mięsie poddawanym obróbce falami elektromagnetycznymi wytwarzanymi przez mikrofalówkę może dochodzić do utleniania się cholesterolu. Powstają wtedy związki, które są bezpośrednio związane z ryzykiem miażdżycy i chorobą wieńcową.

Grzyby – to nic odkrywczego, ale przypominamy, że powinny być spożywane natychmiast po ugotowaniu. Mogą stać się toksyczne podczas ponownego podgrzewania i powodować problemy trawienne. Dlatego najlepiej zjedz je świeżo przygotowane, a resztę na zimno.

Seler - odgrzewany może być dla nas szkodliwy. Nie wolno go gromadzić w lodówce. Jeśli robisz z niego zupę krem, zjedz ją na rugi dzień na zimno. Seler jest najzdrowszy na surowo.

Szpinak - powinien być spożywany zaraz po przygotowaniu i nie być ponownie podgrzewany. Zawiera dużo azotanów, które podczas podgrzania zostaną zamienione w azotyny i mogą być szkodliwe. Ponadto podczas podgrzewania szpinaku w mikrofalówce wytwarzają się szkodliwe nitrozoaminy. Ich stężenie nie jest bardzo wysokie, więc gdy rzadko to robimy, nie powinny nam szkodzić. Na dodatek podczas obróbki termicznej szpinak traci wartości odżywcze i smak.

Buraki - także zawierają azotany, więc również powinny być spożywane wkrótce po przygotowaniu i nie powinny być odgrzewane.

Kurczak – zawiera dużo białka, którego skład zmienia się po podgrzaniu. Jeśli chcesz zjeść przygotowanego wcześniej kurczaka na ciepło, odgrzewaj go w niskiej temperaturze.

Jajka – także powinny być świeżo przygotowane. Ponowne ich podgrzanie może być toksyczne dla naszego organizmu i układu trawiennego.

Ziemniaki – nie zostawiaj ich na następny dzień, zjedz świeżo ugotowane, a resztę lepiej wyrzuć. Podgrzewane tracą wartości odżywcze, mogą być trujące.

Oleje - olej lniany, z awokado, pestek winogron podczas podgrzewania jełczeją i produkują szkodliwe dla zdrowia, toksyczne związki. Nadają się tylko do sałatek i koktajli.

Oszuści próbowali nabrać krasnostawianki, ale się przeliczyli - VIDEO


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Autor komentarza: WesołyTreść komentarza: To co oferuje Szfranek nie jest jakaś rewelacją dla gminy. Niestety ale jest to jedyna szansa aby ten zalew w końcu zaczął przynosić jakieś zyski. Budowa zalewu była czystą głupotą w zasadzie pod każdym względem. Zalew w sawinie nigdy nie stanie się atrakcją turystyczną . A). Powodów jest 4 ( nie własciwa lokalizacja , niewłaściwe podłoże , zapaść demograficzna , w promieniu 30 km znajdują się inne dużo ładniejsze zbiorniki i jeziora mające zdecydowanie większy potencjał turystyczny) B). Zalew nie spełania roli zbiornika retencyjnego . Co on ma nawadniać ? Jest położony w takim miejscu że w przypadku suszy nie ma możliwości spiętrzenia wody aby nawodnić okoliczne pola . C), Wbrew propagandzie głoszonej przez osoby bez intelektu ZALEW NIE MA SZANS ABY STAĆ SIĘ MOTOREM ROZWOJU DLA SAWINA . Na chwilę obecną zalew przynosi jedynie straty. Koło wędkarskie które operyje na tym zalewie przynosi jedynie drobne kwoty potrzebne na utrzymanie infrastruktury oraz zapewnia wykonywanie prac porzadkowych. Straty jakie przynosi zalew to nie tylko zadłużenie wobec wykonawcy oraz banków które wykupiły dług w formie obligacji . To także straty wynikające z utraconego dochodu.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 23:40Źródło komentarza: Gm. Sawin. Marzy o uzdrowisku. Prosi radnych o ziemięAutor komentarza: WesołyTreść komentarza: Trzeba otwierać okna szeroko aby poczuć prawdziwą wieś. Tego telewizornia nie przekaże :DData dodania komentarza: 24.04.2024, 23:15Źródło komentarza: Gm. Sawin. Marzy o uzdrowisku. Prosi radnych o ziemięAutor komentarza: wszyscy wonTreść komentarza: skoro taki ... ... jak motyka został wiceministremData dodania komentarza: 24.04.2024, 21:15Źródło komentarza: Komu od lipca dołożą do rachunków za prąd? Znamy limity zarobkówAutor komentarza: loloTreść komentarza: zakaz wyprzedzania na przejściu to dla nich obce pojęcie tak samo jak poprawne używanie kierunkowskazówData dodania komentarza: 24.04.2024, 21:13Źródło komentarza: Chełm. On nie ustąpił, ona jechała za blisko. Posypały się mandatyAutor komentarza: anonimTreść komentarza: tak to jest jak młodzi nieopowiedzialni ludzie , wsiadają do maszyny której mocy i potencjału nie potrafią zrozumiećData dodania komentarza: 24.04.2024, 21:04Źródło komentarza: Krasnystaw. Zderzenie dwóch aut na Rejowieckiej. Kierowca mazdy wymusił pierwszeństwo
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama