Przepis: Sernik na zimno z trzema czekoladami

  • 18.12.2018, 11:12
  • kobieceinspiracje.pl
Przepis: Sernik na zimno z trzema czekoladami kobieceinspiracje.pl

Składniki:

  • 1 kg sera zmielonego 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny ( z maleńką górką każda)
  • 200 ml wrzącej wody
  • 450 g śmietany kremówki 30%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)

 

Przygotowanie:

  1. Ser wyjąć na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, by uzyskał temperaturę pokojową.
  2. Czekolady ( po dwie takie same w jednym naczyniu) roztopić w kąpieli wodnej, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej (nie mogą za bardzo zgęstnieć). UWAGA: Biała czekolada potrzebuje mniejszej temperatury topnienia, także przykręćmy gaz na mniejszy w stosunku do czekolady mlecznej i gorzkiej.
  3. Twaróg podzielić na 3 równe części, po około 330 gramów każda.
  4. Do pierwszej części wmieszać blenderem przestudzoną gorzką czekoladę, do drugiej mleczną, a do trzeciej białą.
  5. Do części z gorzką i mleczną czekoladą dodajemy po 50 gramów cukru pudru i dokładnie mieszamy. 
  6. Śmietankę ubijamy na pół sztywno z łyżką cukru pudru. Całość dzielimy na 3 części i dodajemy do mas czekoladowo - serowych, mieszamy dokładnie. UWAGA: Masa z gorzkiej czekolady będzie bardziej gęsta niż pozostałe -  tak ma być. Będzie ona bazą naszego sernika.
  7. Żelatynę porządnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej, następnie dzielimy na 3 równe części.
  8. Pierwszą część żelatyny hartujemy dodając 1 łyżkę masy z czekoladą gorzką, mieszamy dokładnie, następnie całość wlewamy do miski i mieszamy blenderem.
  9. Masę wylewamy na dno tortownicy o średnicy 22 cm i wsadzamy (!) do zamrażarki na około 8 minut.
  10. W tym czasie drugą część żelatyny hartujemy jak powyżej i wlewamy ją do masy z czekoladą mleczną. Z zamrażarki wyjmujemy tortownicę z zastygniętą masą i na nią wylewamy sernik z czekoladą mleczną, tortownicę ponownie wstawiamy do zamrażarki.
  11. W tym czasie hartujemy trzecią część żelatyny i wlewamy ją do masy z białą czekoladą. Wykładamy ją na ciasto mleczne, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy tym razem już na spokojnie, do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
  12. Po upływie około 1,5 godziny przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy lekko (nie za bardzo, gdyż będzie szybko gęstnieć), wylewamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia (u mnie na całą noc).
kobieceinspiracje.pl

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe