Kiszona kapusta – samo zdrowie

  • 17.11.2018, 10:45 (aktualizacja 19.11.2018 14:26)
  • (apm)
Kiszona kapusta – samo zdrowie
Jest smaczna, niezastąpiona w kuchni i na dodatek wyjątkowo zdrowa. Wzmacnia organizmu, szczególnie polecana w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie. Trzeba tylko uważać i kupić taką, która została poddana naturalnym procesom kiszenia, a nie została zalana octem. Można też kapustę ukisić samemu.

Pełna witamin

- poprawia odporność, ponieważ ma dużo witaminy C;

- zawarte w niej witaminy z grupy B wykazują właściwości dotleniające i niwelują szkodliwe działanie alkoholu;

- ma w sobie witaminy E, P oraz beta-karoten;

- jest pełna składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, potasu;

- dużo jest w niej siarki, pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.

Warto wiedzieć!

- obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca;

- poprawia stan skóry, zawarty w niej kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu;

- pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy i zespołu metabolicznego;

- ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie;

- kapusta kiszona może regulować temperaturę ciała, obniża za wysoką i podnosi za niską,

- sok z kapusty kiszonej łagodzi kaszel, pobudza wydzielanie soków trawiennych;

- dobrze wpływa na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz miażdżycę;

- oczyszcza organizm,

- sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób nowotworowych, jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (zarówno w postaci surowej i kiszonej) obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.

Doskonała na odchudzanie

Kapusta kiszona ma niską wartość energetyczną -100 g kapusty dostarcza jedynie 16 kcal. Zawiera natomiast dużo błonnika pokarmowego, co sprzyja trawieniu i daje wrażenie sytości, dzięki czemu nie czujemy głodu. Możemy się nią zatem zajadać podczas odchudzania.

Zbawienne działanie czerwonokrzewu afrykańskiego [CZYTAJ]

(apm)
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe