Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Słodycz pełna witamin

Mieszkańcy krajów arabskich nazywają je chlebem życia. Nic w tym dziwnego - mało który owoc może pochwalić się taką zawartością witamin, przeciwutleniaczy, związków mineralnych i wartości odżywczych, jak daktyle.
Słodycz pełna witamin

Daktyle zawierają rekordowe wśród owoców ilości potasu, fosforu, chromu oraz witamin B2 i B3. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w daktylach także 23 rodzaje aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także mnóstwo witamin z grupy B (tym witaminę B6, niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę) i spore ilości witaminy A, K oraz karotenów i luteiny.

  • To naturalny środek łagodzący zmęczenie i dodający energii.
  • Wysoka zawartość błonnika sprawia, że daktyle świetnie wpływają na jelita, usprawniając ich pracę i przyspieszając metabolizm.
  • Błonnik odpowiada także za odczuwanie sytości, dzięki czemu daktyle świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska.
  • Bogactwo magnezu powoduje, że daktyle poprawiają nastrój i łagodzą objawy stresu.
  • Zawarte w nich salicylany działają jak aspiryna, a antyoksydanty kompleksowo wzmacniają organizm.
  • Pomagają także w leczeniu astmy, chorób gardła i pospolitego kataru.
  • Ponieważ mają dużo potasu, są podstawowym elementem diety sportowców po intensywnym wysiłku.

 

Uwaga!

Te niepozorne owoce w 70% składają się z cukrów prostych. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi, lecz zapewniają uczucie sytości na dłużej. Niestety, właśnie z uwagi na naturalną słodycz, daktyle nie są wskazane w jadłospisie cukrzyków.

Doskonałe dla dzieci

- Daktyle można włączać do diety małego dziecka już od 6. miesiąca życia - tłumaczy Katarzyna Barwińska, ekspert firmy Holle, producenta ekologicznych produktów dla dzieci i niemowląt. - Oczywiście początkowo w niewielkich ilościach i w postaci dokładnie zmiksowanej, np. jako dodatek do wieloowocowych musów. W przypadku starszych dzieci warto sięgnąć po daktyle jako zamiennik ciastka czy lizaka.

Świeże czy suszone?

 Daktyle są równie zdrowe w wersji świeżej, jak i suszonej. Sięgając jednak po suszone owoce, sprawdzajmy, czy nie zawierają niepotrzebnych konserwantów (typu: benzoesan sodu, kwas benzsoesowy, sorbinian sodu lub potasu). Wybierając gotowe musy dla dzieci, zwróćmy uwagę na pochodzenie jego składników. Dla zdrowia dziecka warto, aby były one organiczne, ekologiczne i wyhodowane zgodnie z rytmem natury. Tylko dzięki temu możemy mieć pewność, że dany produkt naprawdę jest wartościowy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaDaniłosio życzenia 3.2024
Reklama
Reklama
Reklama