Pigwa dobra na wszystko

  • 13.10.2018, 08:48 (aktualizacja 13.10.2018 08:51)
  • ---
Pigwa dobra na wszystko
Pigwa już żółci się na krzakach. To dobry moment, by pozrywać te twarde, ale bardzo wartościowe owoce. Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz wiele innych witamin i pierwiastków mineralnych, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy, szczególnie w walce z grypą i przeziębieniem.

Najwięcej jest w niej witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Posiada w sobie też witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.

 

- Napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, pomoże pozbyć się zgagi i refluksu, pomoże w problemach jelitowych i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.

- Nasiona pigwy pobudzają trawienie oraz wpierają przemianę materii. Polecane są jako suplement diety odchudzającej.

– Pektyny zawarte w owocach pigwy ograniczają wchłanianie cukrów z pożywienia.

– Pestki pigwy stosowane są również w leczeniu chorób wątroby.

– Pigwa zawiera przeciwutleniacze, które skutecznie zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych.

– Pigwa nawilża i regeneruje skórę oraz chroni ją przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

– Sok z pigwy to lek przeciwkaszlowy.

– Pektyny zawarte w owocach pigwy pospolitej, sprzyjają również usuwaniu toksyn oraz metali ciężkich z organizmu, natomiast przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami.

– Pigwa pomaga obniżać stężenia niekorzystnego dla zdrowia cholesterolu LDL we krwi oraz trójglicerydów.

 

Pigwówka samo zdrowie

2 kg dojrzałych owoców pigwy razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź miąższ przez grubo złożoną gazę. Nalewkę wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.

 

Sok z pigwy na przeziębienie

1 kg owoców pigwy pokrój na plasterki. Następnie układaj je warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 4-5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Wytworzony syrop przelej do słoików i pasteryzuj około 10 minut.

 

Konfitura z pigwy

1,5 kg owoców pigwy obierz ze skórki i pokrój na małe kawałeczki lub zetrzyj. Całość wrzuć do garnka z zagotowaną wodą i gotuj do miękkości. Odcedź owoce i przełóż na patelnię. Zasyp je cukrem (ok. 4 szklankami) i łyżeczką cynamonu i podsmażaj, aż będą bardzo gęste i ciemnopomarańczowe. Możesz konfiturę pasteryzować.

---
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu jest jest Grupa Wydawnicza SŁOWO sp. z o.o., ul. Domaniewska 17/19 lok. 133, 02-672 Warszawa.
Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe