Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Emka 3.2024 życzenia
Reklama Bank Spółdzielczy

Naturalne sposoby na pasożyty

Dane są przerażające. Według specjalistów nawet 80 proc. polskiego społeczeństwa ma chociaż jednego pasożyta typu owsik włosogłówka. Co siódmy Polak jest nosicielem glisty, co 10. - tasiemca. W jednym organizmie może mieszkać nawet 300 gatunków takich "intruzów". Większość żyje w naszych jelitach, ale zdarza się, że są w płucach, mięśniach, stawach, wątrobie, przewodzie pokarmowym, krwi czy w skórze – informuje portal "Dzieci są ważne".
Naturalne sposoby na pasożyty

Pasożyty można tępić odpowiednimi lekami, po które należy zgłosić się do lekarza, gdyż są na receptę. Niektórzy stosują też naturalne środki, by wygonić z organizmu intruza.

Pestki dyni

Najlepiej w połączeniu z marchewką. Trzeba zjeść około 3 łyżek, a następnie spożyć środek przeczyszczający. Kurację warto powtórzyć po dwóch dniach.

Mikstura z czosnku

10 główek czosnku pokrój, zmiażdż i zalej sokiem z kiszonych ogórków. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 10 dni (po tym czasie przechowuj w podobny sposób). Podawaj dzieciom przed snem 5 ml soku (możesz nieco rozcieńczyć), dorosłym – 10 ml.

Olej kokosowy

Codziennie 6 łyżek oleju kokosowego z roztartym jednym, dużym ząbkiem czosnku i jedną, dużą czerwoną cebulą – do czasu ustąpienia objawów.

Olejek z oregano lub goździkiem

Mają silne działania przeciwpasożytnicze. 2-3 krople olejku dodaj do dużej szklanki wody z wyciśniętym świeżym sokiem z cytryny. Pij miksturę trzy razy dziennie.

Ziemia okrzemkowa

Jeśli będziemy ją spożywać regularnie, nie tylko usuniemy z przewodu pokarmowego bakterie, grzyby i pasożyty, ale też pozbędziemy się metali ciężkich. Poprawi się praca układu trawiennego, a także wchłanianie witamin i składników mineralnych, których dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem.

Mają właściwości przeciwpasożytnicze:

  • warzywa – burak, kapusta, marchew, czosnek, por, cebula, rzodkiew i szczaw,
  • przyprawy – koper włoski, goździki, pieprz kajeński, szałwia, imbir, chrzan i tymianek,
  • migdały, wodorosty i śliwka umeboshi,
  • prażone nasiona dyni.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner boczny
Reklama
Reklama
Reklama