Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Pomidory i jabłka na czele

W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii "Warzywa i owoce – na szczęście!" wynika, że najbardziej lubimy pomidory i jabłka.
Pomidory i jabłka na czele

Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, wskazywane przez 58% respondentów.

Wysoką pozycję zajmuje też marchewka, po którą sięga połowa ankietowanych.

W czołówce znajdują się również:

  • ogórki,
  • ziemniaki
  • kapusta.

 

 

 

 

Najrzadziej natomiast goszczą w naszym jadłospisie jarzyny takie jak:

  • kapary,
  • jarmuż,
  • bakłażany,
  • karczochy,
  • ciecierzyca
  • soczewica,

na które decyduje się mniej niż 3% badanych.

- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw jak: ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama