Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Emka 3.2024 życzenia
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Kiedy uśmiech się brudzi...

Dbając o zdrowie naszych zębów, powinniśmy zwrócić również uwagę na to, co jemy, zwłaszcza w okresie letnim, kiedy nasza dieta jest znacznie bogatsza. Okazuje się, że niektórych produktów nasze zęby nie za bardzo lubią.
Kiedy uśmiech się brudzi...

Każdy z nas ma inny odcień zębów, zależy on od grubości i zabarwienia zębiny oraz szkliwa. Jedni od urodzenia mają bardziej żółte, inni białe, które przebarwiają się wraz z wiekiem. Barwa zębów zależy od naszych wewnętrznych predyspozycji oraz przyczyn zewnętrznych, związanych z naszym trybem życia, higieną i dietą.

 

Umiar przede wszystkim

Nawet zdrowe produkty mogą powodować problemy z uzębieniem, jeśli zjadamy ich zbyt dużo. Spożywanie dużej ilości kwaśnych jabłek może uszkodzić szkliwo, natomiast mleko krowie może wypłukiwać wapń z zębów.

 

Owoce zdrowe, ale kolorowe

Największe spustoszenia na kolorze naszych zębów robią bardzo zdrowe owoce, warzywa i świeże soki, których latem nie brakuje w naszej diecie. Zawierają: chromogeny (to substancje, które są bezbarwne, ale po zajściu odpowiedniej reakcji chemicznej przekształcają się w barwiące pigmenty), taniny (to żółte lub brązowe związki pochodzenia roślinnego, które intensywnie barwią zęby) i kwasy (to związki chemiczne, które osłabiają szkliwo, pod ich wpływem szkliwo zębów staje się miękkie i szorstkie, w efekcie zęby są bardziej narażone na przebarwienia i trudniej je usunąć).

 

Leśne farbki

Na liście barwiących produktów znajdują się w zasadzie wszystkie owoce leśne zawierające chromogeny m.in. jagody, borówki, jeżyny oraz ciemne owoce mające w składzie taniny: wiśnie, granaty i winogrona. Silne naturalne barwniki mogą powodować zmianę koloru szkliwa.

 

Cytrusy mają kwas

Powinniśmy także uważać na cytrusy, które - na skutek działania kwasów w nich zawartych - uszkadzają szkliwo. Należy pamiętać, że bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo. Umycie zębów zaraz po ich degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.

 

Buraczani malarze

Wśród warzyw uwagę powinniśmy zwrócić na buraki - powodują one przebarwienia ze względu na swój ciemnoczerwony kolor. Zęby przebarwia również kapusta czerwona i warzywa zawierające karoteny (pomarańczowo-czerwone barwniki roślinne) jak na przykład marchew czy pomidory.

 

Wino też przebarwia

Czerwone wino osadza się na naszych zębach ze względu na swój ciemnoczerwony kolor. Zawiera ono w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować jego działanie, warto podczas picia przegryzać żółty ser, który jest źródłem wapnia i dodatkowo stymuluje produkcję śliny. Choć mogłoby się wydawać, że białe wino jest mniej szkodliwe, nic bardziej mylnego. Ma ono wyższy poziom kwasowości i zawiera barwiące taniny.

 -  Struktura szkliwa zmienia się wraz z wiekiem i pod wpływem naszych nawyków. Z biegiem lat szkliwo jest coraz bardziej porowate, więc różnorodne substancje łatwiej docierają do szczelin i mikroskopijnych pęknięć i o wiele trudniej je stamtąd usunąć. Tworzą się zatem przebarwienia. Regularne spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających wspomniane wcześniej substancje odbija się na estetyce naszych zębów, tworząc przebarwienia trudne do usunięcia – wyjaśnia lek. dent. Agata Pleszyniak z Kliniki Implantologii i Stomatologii Estetycznej.

 

Uwaga! Jeśli chcemy zabezpieczyć nasze zęby przed przebarwieniami:

  • myjmy je 30 minut po jedzeniu, nie wcześniej w przypadku spożycia produktów zawierających kwasy, ponieważ uszkadzamy wówczas szkliwo;
  • jeśli nie mamy możliwości umycia zębów, warto je przepłukać wodą, zredukujemy w ten sposób ilość niekorzystnych substancji, które osadzają się na szkliwie;
  • możemy pić barwiące napoje przez słomkę, wówczas napój nie ma kontaktu z naszym uzębieniem, redukujemy tym samym kontakt zębów ze środkami barwiącymi i kwasami;
  • neutralizujmy działanie kwasów poprzez żucie gumy;
  • pamiętajmy o nitkowaniu, ponieważ szkodliwe substancje gromadzą się między zębami i przy linii dziąseł co zwiększa ryzyko pojawienia się przebarwień.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaRafał Stachura życzenia
Reklama
Reklama
Reklama