Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Pora na pora

Pory uprawiane były już w czasach starożytnych. Leczono nim rany i ukąszenia owadów. Warzywo pochodzi z terenów Bliskiego Wschodu, a swoją popularność zawdzięcza królowej Bonie, która wprowadziła pory na polskie stoły. Od tego czasu są one jednym ze składników włoszczyzny.
Pora na pora

Duża zawartość żelaza w tych warzywach sprawia, że idealnie nadaje się ono przy leczeniu anemii. Pory mają też inne właściwości prozdrowotne: obniżają poziom złego cholesterolu, pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, niszczą bakterie, grzyby, działają odkażająco.

Dzięki obecności witaminy C, pory podnoszą odporność organizmu, co ma niebagatelne znaczenie w walce z przeziębieniem. Syrop przyrządzony z porów łagodzi kaszel.

Pory zawierają witaminy A, z grupy B, oraz E, a także minerały: wapń, fosfor, potas, sód.

Sok ze świeżych porów pomaga w dolegliwościach układu moczowego.

Warzywo jest niskokaloryczne, polecane osobom dbającym o smukłą sylwetkę.

Swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięczają obecności związków siarki – allicyny.

Pory nadają się świetnie do surówek, sałatek, można je zapiekać oraz gotować.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama