Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Emka 3.2024 życzenia
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Chełm: Edyta Wójtowicz w finale Good Chef

Dziewięciu wybitnych szefów kuchni z Lublina, regionu i kraju zmierzy się w tegorocznym konkursie „Good Chef”. W tym prestiżowym gronie znalazła się szefowa kuchni Champion Sport Pub z Chełma Edyta Wójtowicz.
Chełm: Edyta Wójtowicz w finale Good Chef

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dań obiadowych dedykowanych rękopiśmiennej książce kucharskiej z XVIII wieku „Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia”, należącej do Rozalii Pociejowej i potem jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Ten niezwykły traktat kulinarny, zawierający ponad 1000 przepisów, wydało Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie.

- Już sam fakt, że zostałam nominowana do tego konkursu, jest dla mnie wielkim wyróżnieniem - mówi Edyta Wójtowicz - To również prestiż dla Championa, w którym jestem szefem kuchni.

Zadaniem chełmianki było przygotowanie kaczki w dobrej jusze. Staropolski przepis brzmi następująco: "Gdy je wyjmną, strzeż, nie umywaj ich żadną wodą, jedno winem, a z ich krwią albo kokoszą warzże to społem z nienagła. Weźmi z białego chleba grzanek, spal je na czarność, w tem warz dobrze, potym odlej juchę, a przecedź ją, wlejże zasię do kotła, a okorzeń kaczki pieprzem, szafranem, goździki, imbirem, warz to, a przydaj smaku".

- Przepisy wybrał i rozlosował prof. Jarosław Dumanowski. Na wykonanie dania jest godzina - dodaje nasza rozmówczyni. - Co ciekawe, gotowanie odbywa się przed publicznością.

W gronie uczestników konkursu jest też m.in. kucharz z Hiszpanii, Ukrainy, ale też z Nałęczowa czy Włodawy. Finałowe gotowanie odbywało się w niedzielę, kiedy kończyliśmy wydanie. O wynikach poinformujemy za tydzień.

Czytaj także: I LO w Chełmie ma nowego wicedyrektora - funkcja ta przypadła szkolnej psycholożce

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner boczny
Reklama
Reklama
Reklama