Remont przeprowadzony został w ramach rządowego programu Maluch Plus. Wymieniono instalacje elektryczną i wodno-kanalizacyjną. Zamontowano nowe okna i drzwi, nowoczesną wentylację mechaniczną, położono glazurę i terakotę. Do budynku doprowadzono przyłącze gazowe i rozprowadzono wewnątrz instalację. Miasto zainwestowało w wyposażenie kuchni 100 tys. zł.
- Bardzo się cieszymy, że mamy taką piękną kuchnię. Sprawimy, że będzie to najlepsza stołówka w mieście. Stawiamy na zdrowe żywienie, mnóstwo warzyw i owoców, posiłki z jak najmniejszą ilością cukru w składzie - zapowiada pani dyrektor. - Żłobek kładzie nacisk na przygotowanie posiłków z naturalnych produktów, ekologicznych i zdrowych.
Placówka ma obecnie pod opieką 100 maluszków, jest więc dla kogo gotować. Podczas pobytu w żłobku dzieci jedzą pięć posiłków. Dzień zaczynają od zupy mlecznej i kanapek z dużą ilością warzyw, potem na II śniadanie w menu są owoce lub jogurty albo ciasteczka, oczywiście wypiekane na miejscu. Przed leżakowaniem maluchy dostają pożywną zupę, po przebudzeniu drugie danie. Ok. godz. 15 planowany jest podwieczorek. Kucharze serwują m.in. aromatyczne włoskie pizzerinki.
Nowa kuchnia działa od tygodnia. Posiłki są smaczne i zdrowe oraz co najważniejsze, zawsze świeże i ciepłe. Podobno niektóre placówki są zainteresowane zakupem posiłków ze stołówki Chełmskich Niedźwiadków.
- Na razie cieszymy się ze swojej kuchni i organizujemy w niej pracę. Nie wykluczamy, że za jakiś czas podejmiemy wyzwanie gotowania dla większej liczby dzieci - tłumaczy Sadowska-Twardzik.
Napisz komentarz
Komentarze