Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Bank Spółdzielczy

Niech te święta nam smakują!

Prawdziwe święta powinny pachnieć smażonym karpiem, makowcem i pierogami z kiszoną kapustą i grzybami. Do tego nad stołem niech paruje pyszny, naturalny i zdrowy barszczyk.
Niech te święta nam smakują!

I nie męczmy karpia!

Karp ma prawo do humanitarnego traktowania. Z tym hasłem zgadza się również wielu hodowców tej smacznej ryby. Nie ma powodu, by męczono karpia w transporcie do sklepu i stresowano go wpuszczaniem do wanny. Wystarczy kupić świeżo wypatroszoną rybę tam, gdzie jest on hodowana. Co ciekawe, będzie to miało również wpływ na jej walory smakowe.

- Oczywiście podpisujemy się pod tym trendem. Wielu klientów coraz częściej decyduje się na zakup karpia przez nas uprzednio przygotowanego. To może być karp w dzwonkach, albo też uwędzony, czy usmażony. Klienci mają pewność, że był wcześniej humanitarnie traktowany. Jeśli nie jest on męczony, nie produkuje kwasu mlekowego -  mówi Grzegorz Jakimiak, właściciel restauracji i łowiska Pstrągowo.

- Nasze karpie są hodowane w cyklu trzyletnim. Karmimy je zbożami z naszych upraw tj. pszenica i jęczmień. Na początku ryby dostają również groch i kukurydzę. Mamy nad tym nadzór od samego początku, czyli od wylęgu, co daje gwarancję dobrego smaku mięsa - mówi Jakimiak.

Takiego karpia trzeba zamawiać wcześniej, bo rokrocznie sprzedaje się w stu procentach.

Słodkości, jak u babci!

Dawniej wypiekano ciasta przekładane kremami na bazie kremowej śmietanki, a nie roślinnych jej odpowiedników. Nie używano żadnych polepszaczy smaku, czy przedłużaczy okresu przydatności do spożycia. Takie ciasta dziś również można kupić. To tzw. produkcja rzemieślnicza.

- Pieczemy ciasta zupełnie inaczej, niż to się robi w dużych piekarniach, czy cukierniach. Tak piekły kiedyś nasze mamy i babcie, smacznie i zdrowo - mówi mówi Beata Stachniuk-Szłapak, właścicielka Imbryk Cafe&Lunch.

Można powiedzieć, że są to wręcz domowe wypieki. Tak powstają strucle z makiem, serniki, sero-makowce, rolady z białym makiem, rogale marcinowe. W ofercie świątecznej jest też tort bezowy z owocami i bitą śmietaną, bezy i wiele różnych innych słodkości tj. ciasteczka z lukrem, kremówka po chełmsku, szarlotka z migdałami i rodzynkami. Nowością w tym roku jest rolada z białym makiem, marcepanem i bakaliami. 

W Imbryku można również kupić słodki upominek np. dla ukochanej osoby. W ofercie są tam ręcznie robione prawdziwe czekolady z naturalnymi dodatkami i pralinki z pysznym nadzieniem w różnych smakach. Tworzone są z pasją przez cukierników.

- Mamy również przygotowaną ofertę dań na świąteczny stół - podkreśla szefowa Imbryka.

W dzisiejszych czasach nie trzeba się już napracować przy szykowaniu świąt. Można zamówić domowe dania z dowozem. A wolny czas każdy chętnie spędzi z rodziną.

Ach ten zapach leśnych grzybów!

Do Wigilii zaczyna się również przygotowywać spółdzielnia Słowianka z Rakołup Dużych. Dała się już poznać tym, że ma tradycyjną, polską, smaczną kuchnię. Pochodzenie produktów, z których gospodynie przygotowują dania, też ma znaczenie.

- Mamy koleżankę, która sama zbierała grzyby i je suszyła. Wykorzystamy je do dań wigilijnych - uszek, pierogów, gołąbków. Mamy też kiszoną kapustę od rolnika, naszego lokalnego dostawcy - mówi Ewa Szornal, prezes spółdzielni Słowianka.

- Jedna z naszych pań kucharek specjalizuje się w robieniu cienkiego ciasta na pierogi i uszka. Popularne są nie tylko w okresie świąt. Gdy już ktoś je spróbuje, zwykle wraca po kolejną porcję. Nasze pierogi ruskie i słowiańskie są coraz bardziej popularne i lubiane - dodaje Szornal.

W Słowiance będzie też można zamówić m.in. rybę po grecku. Gospodynie same przygotują śledzie tradycyjne i po kaszubsku. Będą też gołąbki z kaszą i grzybami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Jeszcze nie skończyli na osiedlu a już rozkopany dojazd, totalna porażkaData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:46Źródło komentarza: Chełm. Drogowcy zaczynają pracę - będą utrudnienia!Autor komentarza: ZachodniakTreść komentarza: Czas najwyższy skończyć ten bałagan całe osiedle rozkopane prawie przez rok znaki polikwidowane na ulicach anarchia, przez kwartał na przystanku "egipskie ciemności" Czym się tu chwalić? Nikomu nie życzę takiego rozgardiaszuData dodania komentarza: 25.04.2024, 18:44Źródło komentarza: Chełm. Nowe asfaltowe "dywaniki" na os. ZachódAutor komentarza: WyborcaTreść komentarza: Brawo! Bardzo dobry wybór!Data dodania komentarza: 25.04.2024, 18:15Źródło komentarza: Gm. Wola Uhruska. Jacek Kozyra pokonał Mirosława KoniecznegoAutor komentarza: miejscowyTreść komentarza: Specjalistka od wszystkiego. A na czym ona się nie zna? Do rana można by wyliczać na czym się nie zna. Typowy nominat jedynej słusznej. Gdyby w sejmiku nie było pisiorów, to i ona bujała by we Włodawie. Gdyby była specjalistą to pracowała by w jednej firmie. A tak ze stołka na stołek skacze matołek.Data dodania komentarza: 25.04.2024, 17:59Źródło komentarza: Chełm. Agnieszka Kruk została dyrektorką szpitalaAutor komentarza: bławatTreść komentarza: posiadłość na MajorceData dodania komentarza: 25.04.2024, 16:36Źródło komentarza: Żony polityków ujawnią swój majątek? Zdecydują o tym... politycy
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama