Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Jeść czekoladę, aby schudnąć? Tak!

Wiosną myślimy o odchudzaniu, ale często czujemy się w tym czasie zbyt osłabieni, żeby katować się dietą. Żeby poprawić witalność, sięgamy po słodycze. Okazuje się, że to nic zdrożnego.
Jeść czekoladę, aby schudnąć? Tak!

Cynthia Sass, znana dietetyczka z Nowego Jorku, autorka programów telewizyjnych i bestselleru o odchudzaniu "Cinch! Conquer Cravings, Drop Paunds and Lose Inches", pochwala jedzenie czekolady.

Poświęciła jej cały rozdział swojej nowej książki. Cynthia Sass przytacza badania, które udowadniają, że niewielka ilość czekolady jedzona każdego dnia ogranicza apetyt zarówno na rzeczy słodkie, jak i słone. Dlatego jest skutecznym "narzędziem", które pozwala schudnąć. Zawarte w niej kakao wpływa na aktywność enzymów, które rozkładają tłuszcz i węglowodany, sprawiając, że lepiej je trawimy i nie powstaje tak dużo komórek tłuszczowych.

Istnieje pięć strategii, które powodują utratę wagi. Należy jeść:

  • pokarmy, które zwiększają metabolizm,
  • pokarmy, które zwiększają uczucie sytości,
  • pokarmy, które hamują apetyt,
  • pokarmy, które regulują nastrój (co z kolei prowadzi do jedzenia mniejszej ilości pokarmu),
  • pokarmy, które pomagają trawić.

 Czekolada należy do tych ostatnich. Fajnie, co? Poza tym są jeszcze inne powody, dla których należy jeść czekoladę - obniża ciśnienie krwi i zwiększa "dobry" cholesterol.

Sztuką jest nie przesadzić z ilością. Cynthia Sass zaleca dwie duże lub cztery małe kostki czekolady dziennie. Najlepsza jest gorzka, zawierająca najmniej 70 proc. kakao. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama