Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe?

Zmianę można rozpocząć w każdym momencie, ale wiele osób łączy ją z jakimiś konkretnymi datami lub wydarzeniami. Wśród nich prym wiedzie 1 stycznia. "Od nowego roku..." i tu zaczyna się długa lista postanowień. Wiele z nich dotyczy zdrowego odżywiania i pozbycia się zbędnych kilogramów. Co zrobić, żeby w tym roku wreszcie udało nam się zrealizować noworoczne postanowienie i odczuć satysfakcję z własnej sprawczości?
Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe?

Postanowienia dotyczące zmiany stylu życia należą do najbardziej popularnych postanowień noworocznych. To dlatego siłownie i kluby fitness przeżywają na początku stycznia prawdziwyboom.Problem w tym, że tzw. silnej woli starcza nam zaledwie na kilka tygodni. Ale nie w tym problem, lecz w nieodpowiednim przygotowaniu do procesu zmiany. Każda zmiana wymaga wyjścia z tzw. strefy komfortu, czyli miejsca, w którym – mimo wrażenia, że życie przecieka nam przez palce i nie mamy na nic wpływu - czujemy się pewnie i bezpiecznie. W procesie zmiany nie zostaną nam, więc oszczędzone pokusy i chwile zwątpienia. Musimy się do tego przygotować, mieć plan, wsparcie i wizję... I zrobić pierwszy krok.

Przygotowując postanowienia noworoczne, warto poznać własne motywy i wykorzystać osobistą skuteczność. Najważniejsze jest działanie. Pierwszy – nawet najmniejszy krok - może spowodować, że zacznie ci się chcieć, że obudzą się w tobie nieznane do tej pory pokłady motywacji.

Od czego zacząć?

Na samym początku sformułuj swoje postanowienia w sposób pozytywny. Odpowiedz na pytania: co chcesz osiągnąć, jak chcesz, by było? Powiedz sobie, czego chcesz zamiast czego nie chcesz np.: Gdy myślisz, że nie chcesz więcej podjadać w sytuacjach stresujących przeformułuj to na: chcę odżywiać się świadomie.

Określ, po czym poznasz, że masz to czego potrzebujesz?

Wyznacz czas, w którym chcesz to postanowienie zrealizować np.: dajesz sobie sześć miesięcy. Zastanów się, co będziesz robić, aby osiągnąć to, co zamierzasz. Tu będzie potrzebna burza mózgu a potem wybranie tych pomysłów, które zależą tylko od ciebie, nad którymi masz kontrolę i które są dla ciebie ważne. Kolejny krok to refleksja nad tym, co powstrzymuje cię przed osiągnięciem tego, co jest tak ważne dla ciebie?

Następnie przyjrzyj się skutkom realizacji postanowienia, czyli jakie konsekwencje poniesiesz, gdy zrealizujesz to, co pragniesz zrealizować? Pomoże ci w tym odpowiedź na pytanie:

  • Kiedy już osiągniesz to, czego chcesz, co jeszcze w twoim życiu zmieni się na lepsze?
  • Jakie twoje zdolności, umiejętności, zasoby pomogą ci osiągnąć to, czego pragniesz?
  • Jaki pierwszy krok zrobisz, by osiągnąć to, czego pragniesz? Kiedy zaczniesz? Po czym poznasz, że masz już za sobą pierwszy etap?

Wyobraź to sobie, spisz cele i krok po kroku ich plan działania.

 

ZDROWA DIETA

Na podstawie tzw. talerza zdrowia opracowanego przez naukowców z Harvard School of Public Health.

Warzywa i owoce

Światowa organizacja zdrowia zaleca, by codziennie zjadać 400 g warzyw i 320 g owoców. Na "talerzu Harvardu" zajmują one aż połowę menu.

Pełne ziarna

Kasze: jaglana, gryczana, kukurydziana, ryż brązowy niełuskany (ograniczajmy spożycie białego ryżu),  komosa ryżowa (quinoa) i amarantus.

Zdrowe białka

Cennym źródłem białka są rośliny strączkowe, więc regularnie jedz soczewicę, fasole, groch, ciecierzycę. Zimą najlepiej kupować ziarna, które dobrze się przechowują. Białko zwierzęce znajdziemy w mięsie i rybach, ale potrawy takie lepiej jeść nie częściej niż 2 razy w tygodniu i do ich przyrządzania wybieraj mięso i ryby z hodowli ekologicznych.

Przyprawy

Ogranicz dodawanie soli do potraw, ponieważ większość gotowych produktów spożywczych i już zawiera sól – w efekcie przekraczamy 2,3 – krotnie zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Używaj przypraw świeżych i suszonych, takich jak: majeranek, tymianek, imbir, czosnek oraz kiełków. Kiełki możesz bardzo łatwo wyhodować w domu.

Tłuszcze

Używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia nierafinowanej i masła klarowanego. Na zimno dobrze sprawdza się także olej lniany budwigowy.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama