Krasnystaw: Ciemno wszędzie, głucho wszędzie... - czyli Dziady jesienne.

  • 11.11.2018, 00:09
  • Pod Napięciem
Krasnystaw: Ciemno wszędzie, głucho wszędzie... - czyli Dziady jesienne.
W dniu 12 listopada o godzinie 19:00 w Krasnostawskim Domu Kultury na Sali Widowiskowej zostanie wystawiony spektakl „Dziady Jesienne – Mickiewiczowe Zaduszki”oraz finał warsztatów kulinarnych które odbędą się tego samego dnia w godzinach 14:00 – 18:00 pod tytułem „Dziadowska Uczta”.

,,Ciemno wszędzie, głucho wszędzie. Co to będzie? Co to będzie?"

 

Serdecznie zapraszamy na magiczną, upiorną, zmuszającą do refleksji, muzyczną, taneczną i zabawną inscenizację wielkiego dzieła Adama Mickiewicza. 

Scenariusz napisany został w oparciu o II część dziadów Adama Mickiewicza z małymi dodatkami współczesności. 

Na scenie będą mogli zobaczyć Państwo młodych aktorów z Krasnegostawu oraz okolic. Zatańczy dla nas Żaneta Poźniak wraz ze swoją grupą utalentowanych tancerek, oraz zaśpiewa dla nas Chór Amicus. 

Po przedstawieniu zapraszamy wszystkich zebranych gości „Dziadów Jesiennych” do degustacji potraw przygotowanych przez uczestników warsztatów kulinarnych. Każdy z przybyłych będzie mógł zgłębić wiedzę na temat słowiańskich potraw. Warsztaty realizowane są jako działanie dofinansowane z Programu Profilaktyki Miasta Krasnystaw. 

Obrzędy obchodzenia Dziadów przywołujemy już po raz trzeci. Chcemy przypomnieć o niemal zapomnianej tradycji naszej i naszych przodków by nie została zatarta i zastąpiona przez kolorowe tradycje innych narodów. 

Dziady to dawny obrzęd ludowy Słowian i Bałtów, wywodzący się z przedchrześcijańskich obrzędów słowiańskich, polegający na zbieraniu się naszych przodków w celu nawiązania kontaktu z duszami zmarłych i pozyskania ich przychylności. ,,Dziadami'' nazywano zmarłych i im była poświęcona ta uroczystość. Polegała ona na wywoływaniu dusz zmarłych przodków. Ludzie zbierali się w kaplicach, na cmentarzach lub w domach, gdzie zastawiali ucztę dla zmarłych. Uczta składała się z odpowiedniego jadła i picia czyli z miodu, chleba, wódki, kaszy, soli, kutii. 

Podczas warsztatów powstaną zdrowe potrawy z kuchni słowiańskiej. Będą to między innymi dziadowskie powałki, dziady – ciastka z buraka cukrowego, jesienne zupy, ciasta i pieczone warzywa. Uczestnicy poznają również tajną recepturę na „ Kipi kompot’’ - który to jest znakiem rozpoznawczym Dziadowskiej Uczty w poprzednich latach. Do przygotowywania potraw używać będziemy pełnowartościowych, naturalnych składników. 

Całość przygotowywana jest przez Stowarzyszenie Pod Napięciem oraz Krasnostawski Dom Kultury. 

 

,,Co to będzie? Co to będzie?''


Wydarzenie jest apolityczne i nie będzie miało charakteru religijnego. Skupiamy się na walorach edukacyjnych, historycznych i kulturalnych. Głównym celem inicjatywy jest upowszechnienie wiedzy o tradycyjnej obrzędowości ludowej bliskiej obyczajom naszych przodków. 
 

Pod Napięciem
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe