Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama baner reklamowy

Czas na herbatkę...

Na jesienne wieczory pod kocykiem i z książką w dłoni najlepsze są herbatki. Nie tylko rozgrzewają, ale mają też wiele właściwości zdrowotnych.
Czas na herbatkę...

Herbata czarna

Klasyczna herbata. Jest poddawana procesowi pełnej fermentacji (utleniania), który nadaje jej mocniejszego smaku. Jest często mieszana z innymi roślinami, np. herbata earl grey jest przygotowywana z czarnej herbaty, zmieszanej z olejem z bergamotki.

Zalewa się ją wrzącą wodą (100 stopni C), woda o niższej temperaturze nie wydobędzie z suszu pełni smaku. Parzymy przez 3-5 minut.

Zalety

Zawarta w niej tanina dobrze działa na układ pokarmowy. Pomaga przy zatruciach oraz ułatwia trawienie. Ma też wpływ na układ krwionośny i serce, działając przeciwmiażdżycowo, rozszerzając naczynia krwionośne oraz obniżając ciśnienie. Okłady z herbaty łagodzą poparzenia, zwalczają trądzik, płukanka do włosów usuwa łupież. W naparze można także moczyć stopy, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu. Okład z torebek herbacianych niweluje opuchliznę wokół oczu.

 

Herbata zielona

Przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna, nie podlega ona jednak procesowi fermentacji (albo bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje ona większość chemicznych właściwości świeżych liści, z których została przygotowana.

Parzy się ją w wodzie o temperatury 60-80 stopni C, nie dłużej niż 3 minuty, najlepsza jest z drugiego parzenia.

Zalety

Z powodu swoich licznych właściwości zdrowotnych (pomaga między innymi w spalaniu tłuszczu), staje się coraz popularniejszą herbatą. Ma działanie: przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe. Poprawia również wrażliwość na insulinę oraz zwiększa tolerancję glukozy wśród młodszych osób. Może być stosowana w przypadku takich przypadłości jak: biegunki, próchnica, napięcie nerwowe, złe samopoczucie, zaburzenia trawienne i problemy krążeniowe.

 

Herbata czerwona pu-erh

Po procesie utleniania (zwanego także fermentacją, choć liście nie przechodzą wtedy tak naprawdę fermentacji) przechodzi proces właściwej fermentacji, w wyniku której powstaje bardzo aromatyczna herbata o ciemniejszym kolorze niż czarna herbata i smaku, który najprościej określić jako ziemisty.

Parzy się w wodzie o temperaturze 90-100 stopni C. Pierwsze parzenie nie dłużej niż 3 minuty.

Zalety

Pu erh obniża poziom złego cholesterolu, wspiera pracę wątroby i całego układu pokarmowego, chroni zęby przed próchnicą, działanie moczopędne, pomaga oczyścić organizm z toksyn, poprawia koncentrację i pamięć, pozytywnie wpływa na samopoczucie, łagodzi skutki spożycia alkoholu, wzmacnia organizm, poprawia wygląd skóry i włosów, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, reguluje masę ciała.

 

Herbata oolong

To swego rodzaju kompromis pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną. Brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, podczas gdy pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej.

Woda do jej przygotowania powinna mieć 90 st. C. Parzy się przez 3-4 minuty wielokrotnie.

Zalety

Herbata oolong ma wiele korzystnych właściwości między innymi: zmniejsza ciśnienie tętnicze, ma działanie przeciwnowotworowe, zmniejsza stężenie cholesterolu, uszczelnia naczynia, przez co zapobiega miażdżycy, opóźnia starzenie się komórek, zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób serca, poprawia pamięć, reguluje pracę jelit, działa pozytywnie na przemianę materii.

 

Herbata biała

Biała herbata jest przyrządzana z pąków liści lub młodych liści, które nie podlegają fermentacji jak herbata czarna czy oolong. Najbardziej delikatna odmiana – brakuje jej cierpkości czarnej herbaty i trawiastości zielonej herbaty.

Parzy się ją wodą o temperaturze 80 st. C od 5 do 7 minut.

Zalety

Przyczynia się do ochrony serca i układu krwionośnego, chroni przed zawałem. Regularne spożywanie naparu z białej herbaty wzmacnia również kości. Działa również antybakteryjnie i chroni przed działaniem wirusów. Wzmacnia nie tylko odporność organizmu, ale i zęby oraz dziąsła. Zwiększa poziomu "dobrego" cholesterolu we krwi.

 

Herbata yerba mate

Yerba mate to narodowy napój Argentyńczyków, Boliwijczyków, Urugwajczyków, Paragwajczyków i wielu Brazylijczyków. Jest przyrządzana z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Ma silny zapach rośliny.

Przyrządzanie yerba mate wiąże się z całą ceremonią – do picia tej herbaty potrzebne są odpowiednie akcesoria takie jak bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę).

Zalety

Doskonale pobudza. Zmniejsza zmęczenie, koi nerwy, rozluźnia mięśnie. Zawiera szereg minerałów: wapń, magnez, fosfor i potas. Witamina C i E, zawarta w yerba mate, działa niczym przeciwutleniacz i neutralizuje szkodliwe wolne rodniki. Sole mineralne poprawiają krążenie krwi i wspomagają układ krwionośny. Zmniejsza apetyt poprzez blokowanie odpowiednich receptorów w mózgu. Jest moczopędna i korzystnie wpływa na problemy z pęcherzem. Ułatwia trawienie.

 

herbata miętowa doskonała na zaburzenia trawienia, stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego i pobudza wytwarzanie żółci

herbata z melisy – ma działanie uspokajające

herbata miętowa – dobra na trawienie, uspokajająca oraz poprawiająca koncentrację

herbata z hibiskusa – obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu

herbata z pokrzywy – przy chorobach reumatycznych oraz dobra w leczeniu prostaty 

herbata z żeń-szenia – dla koncentracji, pamięci i dla wzmocnienia sił witalnych organizmu


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama