Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Stachniuk Optyk

Kozie lepsze niż krowie

Niektórzy uważają, że brzydko pachnie i źle smakuje. Inni wychwalają jego zdrowotne właściwości. Bez wątpienia jednak warto pić mleko kozie i jeść produkty stworzone na jego bazie.
Kozie lepsze niż krowie

- Mleko kozie poza witaminą A posiada pięć razy więcej niż mleko krowie, witaminy B13. W wyrobach z koziego mleka zawarte są również witaminy D, E, B1, B2, PP oraz kwas foliowy. Nie brakuje w nim także soli mineralnych. Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Jest w nim także fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.

 

- Mleko kozie oraz jego przetwory są dobre dla uczuleniowców. Co prawda zawierają kazeinę, ale jej poziom jest niższy o ok. 8% w porównaniu do produktów z mleka krowiego. Ma niewielką ilość laktozy, co ważne jest dla diabetyków.

 

- Mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin.

 

- Nie ma w sobie metali ciężkich. Koza filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.

 

- Zawiera oligosacharydy, czyli probiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.

 

- Ma w sobie kwasy tłuszczowe omega-6, więc obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów, które podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca.

 

- Posiada tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

 

- Korzystnie wpływa ono na mineralizację kości (kostnienie), poprawia także przyrost masy ciała.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama