Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Kozie lepsze niż krowie

Niektórzy uważają, że brzydko pachnie i źle smakuje. Inni wychwalają jego zdrowotne właściwości. Bez wątpienia jednak warto pić mleko kozie i jeść produkty stworzone na jego bazie.
Kozie lepsze niż krowie

- Mleko kozie poza witaminą A posiada pięć razy więcej niż mleko krowie, witaminy B13. W wyrobach z koziego mleka zawarte są również witaminy D, E, B1, B2, PP oraz kwas foliowy. Nie brakuje w nim także soli mineralnych. Kozie sery są najbogatszym źródłem wapnia pośród produktów spożywczych. Jest w nim także fosfor, potas oraz duże zasoby żelaza, co szczególnie jest istotne dla osób cierpiących na anemię.

 

- Mleko kozie oraz jego przetwory są dobre dla uczuleniowców. Co prawda zawierają kazeinę, ale jej poziom jest niższy o ok. 8% w porównaniu do produktów z mleka krowiego. Ma niewielką ilość laktozy, co ważne jest dla diabetyków.

 

- Mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin.

 

- Nie ma w sobie metali ciężkich. Koza filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.

 

- Zawiera oligosacharydy, czyli probiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.

 

- Ma w sobie kwasy tłuszczowe omega-6, więc obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów, które podnoszą ryzyko wystąpienia chorób serca.

 

- Posiada tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.

 

- Korzystnie wpływa ono na mineralizację kości (kostnienie), poprawia także przyrost masy ciała.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama