Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Stachniuk Optyk

Pyszne, ale zdradliwe

Wczesna jesień to czas leśnych wędrówek i zbierania grzybów. I choć wydaje nam się, że jesteśmy ekspertami w tej dziedzinie, musimy bardzo uważać. Spożycie trujących okazów w najlepszym wypadku może się skończyć poważnymi problemami żołądkowymi, a w najgorszym – śmiercią.
Pyszne, ale zdradliwe

Dlatego warto wiedzieć, jakie mogą być skutki spożycia trujących gatunków i jak powinna wyglądać pierwsza reakcja w przypadku zatrucia?

- W Polsce zatrucia grzybami cechuje sezonowość. W okresie letnim najczęściej dochodzi do zatruć muchomorem sromotnikowym, wiosną – piestrzenicą kasztanowatą, a jesienią obserwuje się przewagę zatruć krowiakiem podwiniętym – mówi dr n. med. Maria Orzeszko, gastroenterolog Grupy LUX MED.

Najbardziej niebezpiecznym dla nas grzybem jest muchomor zielonawy (sromotnikowy). W Polsce można go spotkać w okresie między czerwcem a listopadem. Tu należy zachować szczególną ostrożność. Sromotnik wyglądem przypomina gąskę zieloną lub czubajkę kanię i o pomyłkę nietrudno. Zawiera on trzy niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i życia toksyny (fallotoksyny, fallinolizyny oraz najgroźniejsze, oporne na działanie wysokiej temperatury – amatoksyny). Zatrucie tym grzybem stanowi aż 46% przypadków!

 

W przypadku zatrucia grzybami najważniejszy jest czas reakcji.

Jeśli po zjedzeniu grzyba pojawią się u ciebie takie objawy jak:

  • łzawienie,
  • osłabienie, omdlenia,
  • obfite poty, uderzenia gorąca,
  • nudności, wymioty i biegunka,
  • bóle brzucha, skurcze żołądka,
  • zaburzenia widzenia, zwężenie źrenic,
  • wysokie tętno, nieregularne bicie serca, obniżenie ciśnienia krwi,
  • gorączka, splątanie, majaczenie, drgawki, śpiączka,
  • bóle głowy, zmęczenie, nadmierne pragnienie, utrata koordynacji, omamy, zawroty głowy
  • problemy oddechowe

może to oznaczać, że zatrułeś się grzybami. Trujące grzyby mogą spowodować uszkodzenia nerek i wątroby. W skrajnych przypadkach zatrute nerki lub wątroba całkowicie przestają działać, co prowadzi do śmierci. 

Co należy zrobić w przypadku zatrucia grzybami?

  • Natychmiast sprowokuj wymioty.
  • Nawet w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami, od razu idź do lekarza. Sposób naszego leczenia zależy od tego, jakimi grzybami się zatruliśmy. Podzielmy się z lekarzem naszymi domysłami na ten temat.
  • Jeśli wymiotowaliśmy tuż po zjedzeniu, weźmy do lekarza zabezpieczoną próbkę wymiocin. Najlepiej byłoby dać lekarzowi do analizy resztki potrawy, która nam zaszkodziła.
  • Dodatkowo poinformujmy lekarza o tym, ile potrawy zjedliśmy, w jaki sposób grzyby były przygotowane (smażone, gotowane), po jakim czasie wystąpiły objawy, skąd pochodziły grzyby (kupione, zbierane samodzielnie).

Jak zbierać grzyby?

  • Nie bierz grzybów, których nie jesteś pewien.
  • Wybieraj tylko zdrowe okazy, odrzucaj nadgryzione, uszkodzone, zaczerwienione lub spleśniałe.
  • Odpowiednio przechowuj grzyby – tylko w koszyku lub bawełnianej siatce, nigdy w plastikowych reklamówkach.
  • Nie zbieraj grzybów młodych, które nie są jeszcze odpowiednio ukształtowane, bo łatwo się pomylić.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama