Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Pomidory i jabłka na czele

W naszej diecie powinno znaleźć się codziennie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców. Z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii "Warzywa i owoce – na szczęście!" wynika, że najbardziej lubimy pomidory i jabłka.
Pomidory i jabłka na czele

Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, wskazywane przez 58% respondentów.

Wysoką pozycję zajmuje też marchewka, po którą sięga połowa ankietowanych.

W czołówce znajdują się również:

  • ogórki,
  • ziemniaki
  • kapusta.

 

 

 

 

Najrzadziej natomiast goszczą w naszym jadłospisie jarzyny takie jak:

  • kapary,
  • jarmuż,
  • bakłażany,
  • karczochy,
  • ciecierzyca
  • soczewica,

na które decyduje się mniej niż 3% badanych.

- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw jak: ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama