Dlaczego warto jeść jaja?
Bo są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Mają też w sobie witaminy: A, E, D i K oraz witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W żółtku jest beta-karoten i luteina oraz kwasy omega-3 i omega-6.
Kocha je mózg - zawierają ogromną ilość choliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu, a w szczególności podczas rozwoju mózgu noworodków i płodów.
Chronią nasz wzrok - żółtka mają w sobie dużo luteiny, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, i zeaksantyny, przeciwutleniacza, który chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym.
Wzmacniają kości – zawierają witaminę D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia i odpowiada za zdrowie kości. Chronią przed osteoporozą.
Dobre na zmęczenie – mają w sobie dużo żelaza, więc pomagają zwalczać: drażliwość, zmęczenie i bóle głowy.
Doskonałe na odchudzanie - dają poczucie pełnego żołądka, są bogate w białka, które zwiększają poziom energii i zapobiegają wysokiemu poziomowi cukru we krwi.
Sprawdzone przez naukowców
Badacze z University of Sidney postanowili ocenić wpływ jaj na ryzyko chorób układu krążenia. Na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition" opisali projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa. Okazało się, że jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków u nikogo. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.
Napisz komentarz
Komentarze