Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Jaja - skarb natury

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza zjadanie do 10 jaj tygodniowo. Musimy jednak pamiętać, że liczą się także te użyte do wyrobu ciast, makaronów, pieczywa czy panierki. Polscy dietetycy proponują siedem żółtek tygodniowo. Białko w zasadzie można spożywać niemal bez ograniczeń.
Jaja - skarb natury

Dlaczego warto jeść jaja?

Bo są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Mają też w sobie witaminy: A, E, D i K oraz witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. W żółtku jest beta-karoten i luteina oraz kwasy omega-3 i omega-6.

 

Kocha je mózg - zawierają ogromną ilość choliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego mózgu, a w szczególności podczas rozwoju mózgu noworodków i płodów.

 

Chronią nasz wzrok - żółtka mają w sobie dużo luteiny, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, i zeaksantyny, przeciwutleniacza, który chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym.

 

Wzmacniają kości – zawierają witaminę D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia i odpowiada za zdrowie kości. Chronią przed osteoporozą.

 

Dobre na zmęczenie – mają w sobie dużo żelaza, więc pomagają zwalczać: drażliwość, zmęczenie i bóle głowy.

 

Doskonałe na odchudzanie - dają poczucie pełnego żołądka, są bogate w białka, które zwiększają poziom energii i zapobiegają wysokiemu poziomowi cukru we krwi.

 

Sprawdzone przez naukowców

Badacze z University of Sidney postanowili ocenić wpływ jaj na ryzyko chorób układu krążenia. Na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition" opisali projekt z udziałem prawie 130 osób ze stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2. Część uczestników przez rok zjadała 12 jaj tygodniowo, a część mniej niż dwa. Okazało się, że jaja nie spowodowały żadnych niepożądanych skutków u nikogo. Co więcej, obie grupy uzyskały podobny spadek masy ciała, który trwał jeszcze po zakończeniu nakierowanej na chudnięcie fazy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
ReklamaDaniłosio życzenia 3.2024
Reklama
Reklama
Reklama