Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Lato w słoikach

W sklepach pełno gotowych przetworów, ale nigdy nie dorównają smakiem i zapachem tym przygotowanym samodzielnie. Dlatego, co zaradniejsze gospodynie przetwarzają na potęgę owoce i warzywa. Nic, co wyrosło w przydomowych ogródkach, nie może się zmarnować.
Lato w słoikach

Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien czas, który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.

 

Przygotuj słoiki i zakrętki

1. Sprawdź, czy słoiki nie są uszkodzone, nadbite

2. Umyj i wyparz

 

Przełóż przetwory i zamknij słoiki

1. Napełnij słoiki przetworami (jeśli są gotowane, to oczywiście gorącymi), ale pozostaw 1-2 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi

2. Dokładnie wycieramy krawędzie papierowym ręcznikiem

3. Żeby słoik dobrze się zamknął, nalej do zakrętki pół łyżeczki spirytusu, podpal i płonącą zakręć na słoiku.

4. Przetwory wymagające pasteryzacji wstaw do garnka lub piekarnika

 

Pasteryzacja poprzez gotowanie

1. Na dno dużego garnka połóż specjalną dziurkowaną wkładkę lub ściereczkę, aby zapobiec popękaniu słoików

2. Słoiki nie mogą do siebie dotykać

3. Wlej wodę do 3/4 wysokości słoików. Woda musi mieć temperaturę zbliżoną do zawartości słoików

4. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu

5. Pasteryzuj tyle, ile wymaga dany produkt (np. kompoty, surowe warzywa do 30 min, dżemy i soki ok. 15 min), czas licz od zagotowania wody

6. Wyjmij słoiki i ustaw dnem do góry, żeby sprawdzić szczelność, zakrętka powinna być lekko wklęsła

Pasteryzacja w piekarniku

1. Ułóż słoiki na blaszce wyłożonej gazą lub ściereczką, nie mogą się stykać ani dotykać ścianek piekarnika

2. Wstaw do piekarnika (zimne słoiki do zimnego piekarnika, a jeszcze gorące do nagrzanego)

3. Nagrzewaj piekarnik do 120-130°C

4. Po wyłączeniu piekarnika zostaw w nim przetwory na pół godziny, żeby przestygły

5. Ostudzone przetwory ustaw do góry dnem, by sprawdzić, czy są szczelnie zamknięte.


Podobne tematy:

Oleje dobre na wszystko [SPRAWDŹ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklamabaner reklamowy
Reklamabaner reklamowy
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZTreść komentarza: Co niszczarka nie zeżre to idzie do pieca. Pozostaje jeszcze kwesta serwerów . Tam też trzeba wysprzątać. Szczególnie dokumenty dotyczące księgowości.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 23:29Źródło komentarza: Gm. Sawin. Zmiana warty. Stery przejmuje kobietaAutor komentarza: miejscowyTreść komentarza: Bohaterowie. Po pijaku jakoś raźniej.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 16:53Źródło komentarza: Włodawa. Ona pijana, on rzucił się z pięściami na policjantówAutor komentarza: miejscowyTreść komentarza: A czym się pochwali władza na innych osiedlach???????????????Data dodania komentarza: 23.04.2024, 16:50Źródło komentarza: Chełm. Nowe asfaltowe "dywaniki" na os. ZachódAutor komentarza: Grzegorz SaneckiTreść komentarza: Bodziak, Boguś, mój serdeczny przyjacielu, nie spodziewałem się Twojego odejścia. To dla mnie ogromny cios. Wiem, że w naszym wieku coraz częściej zdarzają się odejścia bliskich, ale niemal zawsze są to osoby starsze od nas. Łączę się w żałobie z Twoimi bliskimi. Wiem, że będziesz patrzył na nas z góry i jak zwykle - z humorem - komentował nas i nasze działania. Jak zechcesz skomentować cokolwiek - daj mi znać. Bodziak, kocham Cię.Data dodania komentarza: 23.04.2024, 13:02Źródło komentarza: Włodawa. Odszedł Bogusław Smolik...Autor komentarza: na wesołoTreść komentarza: "" Stoi Jasiu na holu i powtarza: to bez sensu, bez sensu! Podchodzi sprzątaczka i pyta: - O co Ci chodzi Jasiu? - Jak byłem w klasie puściłem bąka i pani kazała mi wyjść z klasy a sami siedzą w tym smrodzie ""Data dodania komentarza: 23.04.2024, 12:53Źródło komentarza: Chełm. Drogowcy zaczynają pracę - będą utrudnienia!
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama