Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Baner reklamowy - firmy Północ Nieruchomości
Reklama Twój Agent Ubepieczenia

Samo zdrowie na parze

Lato to najlepszy czas, by zmienić swój jadłospis i zacząć zdrowo się odżywiać. Sprzyja temu dostatek świeżych warzyw i owoców, z których można wyczarować wiele pożywnych i smakowitych dań. Żeby nie straciły swojej wartości, najlepiej zrezygnować z gotowania w wodzie, smażenia i grillowania, a wykorzystać parę wodną.
Samo zdrowie na parze

Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą potem wylewamy. Najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia to gotowanie na parze. Pozwala zachować maksimum witamin i składników mineralnych. Para wydobywa sól z gotowanych produktów, więc wcale nie ma potrzeby używania soli kuchennej.

Niewielki nakład, dużo korzyści

Do gotowania na parze można wykorzystać bardzo wygodny elektryczny parowar z czasomierzem. Nie trzeba wówczas stać przy kuchni i pilnować czasu gotowania. Jeśli ktoś chce zaoszczędzić i woli przygotowywać potrawy na kuchni gazowej, powinien zaopatrzyć się w odpowiednie garnki. Są tańsze prawie o połowę od elektrycznego parowara, a smak jedzenia wcale nie jest gorszy.

Gotując na parze, nie trzeba też używać tłuszczu, nie dodaje się więc do potraw niepotrzebnych kalorii. Warzywa zachowują piękny kolor, są jędrne i sprężyste, a do tego lekkostrawne. Można w ten sposób gotować wszystkie warzywa, nawet liściaste.

Technika gotowania

Mięso i warzywa pokrój na mniejsze kawałki – dzięki temu skrócisz czas gotowania; ryby najlepiej gotować w postaci filetów. Mięso i ryby dobrze jest przyprawić ziołami (bazylią, pietruszką, tymiankiem, oregano, pieprzem), ryby – skropić sokiem z cytryny, limonki czy pomarańczy oraz oliwą. Dobrze jest przyprawiać mięso i ryby dzień wcześniej, by nabrały lepszego smaku.

Mrożone mięso i ryby trzeba rozmrozić przed gotowaniem. Warzywa można wkładać do parowaru zamrożone.

Z mięs najlepsze do gotowania na parze jest białe mięso drobiowe: pierś kurczaka, indyka, a także mielone w postaci pulpetów z cielęciny i drobiu. Do gotowania na parze idealnie nadaje się także delikatne mięso ryb (filety i pulpety).

Na parze można przygotowywać prawie wszystko: ryż, kasze, warzywa, owoce.


Podobne artykuły:

Jakie owoce działają korzystnie w miłości? [SPRAWDŹ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama