W inauguracyjnym spotkaniu z cyklu Smakuj Lubelskie wzięło udział kilkudziesięciu producentów, wytwórców żywności, panie z kół gospodyń wiejskich oraz miłośnicy lokalnych smaków z powiatu chełmskiego. Organizatorzy wszelkimi sposobami zachęcali do stawiania na zdrową kuchnię, wykorzystanie świeżych produktów od lokalnych producentów, a także tworzenie kulinarnych szlaków na terenie naszego województwa.
Szlaki kulinarne powstają w różnych rejonach Polski z potrzeby podkreślenia odrębności lokalnych kuchni, niezwykłych tradycji, specyfiki wytwarzania żywności. To nie tylko miejsca, gdzie produkowana jest żywność, ale przede wszystkim tradycyjne smaki i ludzie tworzący i kultywujący regionalną kuchnię i zwyczaje. Szlaki kulinarne to produkt turystyczny z przyszłością, bardzo chętnie wprowadzany do oferty biur turystycznych i planów zwiedzania przez indywidualnych podróżników. Prowadzą przez wiejskie zagrody, gospodarstwa, zajazdy, karczmy i wykwintne restauracje. To dowód, że na smakach regionalnych i lokalnych tradycjach można także dobrze zarobić.
- Jesteśmy regionem ekologicznym i mamy bardzo dużo gospodarstw ekologicznych - podkreśla Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego. - Jesteśmy liderem w produkcji truskawek, malin i jabłek. Takie spotkania pozwalają nam zwrócić uwagę na kulinarne walory i produkty Lubelszczyzny, pokazują, że naprawdę mamy się czym pochwalić. Zachęcam wszystkie panie do uczestniczenia w takich inicjatywach, ponieważ pomagają one tworzyć jak najlepszą i jak najzdrowszą kuchnię.
Podczas spotkania o roli szlaków kulinarnych w promocji lokalnych produktów opowiedziała Dominika Witkowska. Bartosz Domański z Departamentu Promocji i Turystyki urzędu marszałkowskiego wyjaśniał zasady współpracy i wsparcia producentów branży rolno-spożywczej. Zaprezentował również publikacje poświęcone lubelskiej kuchni oraz miejscom związanym z regionalnymi produktami: "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych", oraz "Kuchnia Lubelska". Kolejny wykład, poprowadzony przez MarcinaStefańskiego, dotyczył marketingu produktów rolniczych. Zainteresowani mogli poznać zasady i skuteczność dobrej marki i oznakowania swoich produktów, a także metody współpracy na tej płaszczyźnie z innymi instytucjami czy ośrodkami agroturystycznymi. Ostatnia prelekcja była natomiast poświęcona certyfikacji żywności w Polsce i Unii Europejskiej. O jej znaczeniu dla branży rolno-spożywczej opowiedział dr Dariusz Stasiak.
Prowadząca spotkanie Dorota Gardias podzieliła się z uczestnikami własnymi obserwacjami w kwestii powracania Polaków do lokalnych smaków. Sama pochodzi z Tomaszowa Lubelskiego i, jak zaznaczyła, lubelska kuchnia od zawsze jest bliska jej sercu.
Uczestnicy wzięli także udział w konkursie, w którym główną nagrodą był lot balonem. Wygrała go Bogumiła Alot, która wykazała się największą wiedzą o lokalnych produkcjach oraz refleksem w pozostałych konkurencjach.
Organizatorzy zadbali także o pokazy kulinarne. Prowadzili je Elżbieta i Jerzy Wójcikowie, właściciele jednej z lubelskich restauracji propagujących zdrową, regionalną kuchnię. Przygotowali kaszotto z warzywami pochodzącymi od lokalnych producentów, a także zaprezentowali wariacje gastronomiczne w oparciu o oryginalnego cebularza lubelskiego. Niemałym zaskoczeniem dla uczestników były dodatki, jakie wykorzystują w kuchni dla podkreślenia walorów swoich dań, czyli m.in. nietypowe zioła, pokrzywę czy kwiaty.
Informacje o tym oraz innych planowanych spotkaniach Smakuj Lubelskie 2018 można śledzić do profilu facebookowym pod tą samą nazwą. Organizatorem wydarzenia jest Super Tydzień Chełmski w ramach projektu dofinansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego.
Napisz komentarz
Komentarze