Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama baner reklamowy
Reklama

Zdrowie: Cudowne słodkie ziemianki

Bataty to jeden z najzdrowszych pokarmów i to – jak się okazuje -nie tylko na ziemi. Ich właściwości doceniła również NASA, wybierając słodkie ziemniaki jako jeden z elementów prowiantu na wyprawy kosmiczne.
Zdrowie: Cudowne słodkie ziemianki

Więcej A niż marchewka

Trudno znaleźć inny pokarm bogatszy w beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Beta-karoten to silny antyoksydant, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się organizmu i wieloma groźnymi chorobami.

Walczą ze złymi cukrami

Słodkie ziemniaki posiadają niski indeks glikemiczny i dostarczają solidną porcję błonnika (jeden duży batat to 5.9 g błonnika tj. 24% dziennego zapotrzebowania). Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym są wchłaniane wolniej. Pomagają kontrolować apetyt i opóźniać pojawienie się uczucia "ssania w żołądku".

Dobre na stres i depresję

Bulwy batatów zawierają witaminy z grupy B, takie jak: tiamina (witamina B1), biotyna (witamiina H lub B7), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), niacyna i ryboflawina. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Są szczególnie polecane przy zaburzeniach na tle nerwowym oraz przy zwiększonym stresie i wysiłku fizycznym. Z kolei witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w procesie wytwarzania ATP, czyli produkcji energii. Jest również obecna przy regeneracji glutationu – podstawowej substancji odtruwającej organizm. Pirydoksyna natomiast jest potrzebna między innymi do utrzymania równowagi hormonalnej i złagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Zwiększają odporność

Oprócz beta-karotenu bataty są bogatszym źródłem witaminy C, E, K i wapnia, żelaza i potasu w porównaniu z białymi ziemniakami. A organizm odżywiony w mikroelementy, to organizm silniejszy w walce z wirusami.

Uwaga! Niewskazane dla...

Bataty zawierają szczawiany i choć nie ma ich tak dużo jak w szpinaku, burakach czy rabarbarze, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym lub nerkami, powinny jeść je w mniejszych ilościach. Szczawiany mogą również utrudniać absorpcję wapnia w organizmie.


Podobne artykuły:

Zaczynasz dzień od kawy? Koniecznie tu zajrzyj [TUTAJ]


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
ReklamaRafał Stachura życzenia
Reklama
Reklama
Reklama