Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Grzyby nie dla każdego

Sezon grzybowy w pełni. Zachowajmy ostrożność przy ich kupowaniu, zbieraniu i przyrządzaniu potraw, ponieważ często grzyby jadalne są mylone z łudząco podobnymi trującymi, a te stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i życia – przestrzegają inspektorzy sanepidu.
Grzyby nie dla każdego

Na terenie Chełma i powiatu chełmskiego nie odnotowaliśmy w tym roku żadnego zatrucia grzybami. Niemniej jednak apelujemy o rozwagę – mówi Grażyna Rejter, państwowy powiatowy inspektor sanitarny w Chełmie.

Niebezpieczne może być nie tylko zjedzenie grzybów niejadalnych i trujących. Zatrucia mogą pojawić się również po spożyciu grzybów jadalnych, jeśli potrawa zostanie przygotowana z egzemplarzy przejrzałych, nieświeżych lub zepsutych.
Przyczyną zatruć może być ponadto długotrwałe przechowywanie dania w nieodpowiednich warunkach oraz jej wielokrotne odgrzewanie – ostrzegają epidemiolodzy.

Wymioty, mdłości, biegunki, bóle brzucha, głowy – to najczęstsze objawy zatrucia grzybami. Jeśli zaobserwujemy je u siebie lub bliskich – nie bagatelizujmy ich i natychmiast zgłośmy się do lekarza. Osoby starsze, chorzy, małe dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów. Jeśli zaś mamy wątpliwości, czy zebrane lub zakupione przez nas grzyby nadają się do konsumpcji, możemy skonsultować się bezpłatnie w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Chełmie, ul. Szpitalna 48, od poniedziałku do piątku w godzinach 8-14.

Jak ustrzec się zatruć grzybami? Przestrzegaj kilku zasad:

  • Zbieraj grzyby rano i nie w czasie deszczu (nasiąknięte wodą szybko się psują) i tylko takie, co do których nie masz wątpliwości, czy są jadalne, czy też nie.
  • Nie zbieraj zbyt małych i zbyt starych. W przypadku tych pierwszych trudno jest określić gatunek, zaś drugie mogą być ciężkostrawne.
  • Zbieraj grzyby do koszy lub łubianek, nie zaś do foliowych torebek, w których łatwo się zaparzają.
  • Kupuj grzyby od sprzedawców, którzy posiadają orzeczenia klasyfikatora, unikaj kupowania mieszanek grzybów, szczególnie suszonych.
  • Grzyby przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, jak najszybciej zajmij się ich obróbką termiczną, odrzuć trzony, które są włókniste i ciężkostrawne, gotuj co najmniej 15 minut i wylej wywar.
  • Grzyby nie nadają się do spożycia na surowo, nawet jadalne gatunki.
  • Jedź grzyby w małych ilościach.

 

Zobaczcie kto pochwalił się swoimi zbiorami na naszym FanPagu!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklamabaner reklamowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama