Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Stachniuk Optyk

Pyszna i sycąca zupa z dyni

Na zupę z dyni przepisów jest całkiem sporo. Można ją przyrządzać np. ze szpinakiem, z pomarańczą, mlekiem kokosowym czy masłem orzechowym. Spróbujmy może zacząć najprościej – z ziemniakami i pomidorami. Rzecz jasna to przyprawy "załatwią" cały smak.
Pyszna i sycąca zupa z dyni

Składniki:

  • 750 g obranej już ze skórki dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
  • świeża bazylia

Wykonanie:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Pokroić też w kostkę obrane ziemniaki. W większym naczyniu zeszklić na oleju pokrojone również w kostkę cebulę i czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą. Smażyć ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać curry i kurkumę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, rozkroić usunąć szypułki i nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Gotować kolejne 10 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać śmietanki i zmiksować w blenderze. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą bazylią. Będzie pysznie. Spróbujcie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama