Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama Bank Spółdzielczy

Grilluj zdrowo i z rozsądkiem

Pogoda nas nie rozpieszcza, ale dla mieszkańców naszego miasta nie jest to przeszkodą do realizacji planów na wyjątkowo długi weekend. Jak wiadomo, trudno o inne świętowanie majówki niż z rodziną czy znajomymi przy grillu. Warto jednak pamiętać, że oprócz przyjemności, liczy się przede wszystkim zdrowie.
Grilluj zdrowo i z rozsądkiem

Wybraliśmy się na deptak, żeby porozmawiać z chełmianami o tym, jakie mają pomysły na spędzenie kilku najbliższych dni. Grill? Oczywiście. A co ponadto?

1_sonda_planynagrilla.mp3

 

Już na samą myśl o grillowanej karkówce, kiełbaskach, kaszance i innych rarytasach, na pewno niejednemu  zaburczało właśnie w brzuchu. Zanim jednak siądziemy przy ruszcie, weźmy pod uwagę swoje zdrowie i skutki hucznego grillowania. Zacznijmy od mięsa. Gotowe, paczkowane, przyprawione, w marynatach, z dodatkami... Wybór szeroki, ale czy bezpieczny? Wyjaśnia to dietetyczka, Paulina Majkutewicz:

 

2_paulina_mieso_z_grilla.mp3

Nie samym mięsem jednak człowiek żyje. Co z dodatkami?

3_paulina_dodatki.mp3

Dla podkreślenia smaku, nie obędzie się także bez sosów. Najzdrowsze będą te, które przygotujemy sami. Wymaga to więcej czasu, niż wzięcie ich ze sklepowej półki, ale czy nie jest to warte satysfakcji z własnej smykałki kulinarnej? Odpowiedź nasuwa się sama.

Wróćmy jeszcze na chwilę do mięsa. Wśród miłośników grillowania nie brakuje amatorów BARDZO przypieczonych kiełbas czy karkówki. Czy jednak smak węgla ma dobry wpływ na nasz organizm?

4_paulina_rak_z_grilla.mp3

Warto pamiętać, że najzdrowsze mięso to to grillowane najkrócej, zamknięte z zewnątrz i soczyste w środku. Co jednak, kiedy nie mamy gdzie grillować i próbujemy to robić na balkonie w bloku? Przepisy nie mówią o tym jednoznacznie, ale zawierają sporo ograniczeń w tej kwestii. W grę wchodzi przede wszystkim przeszkadzanie sąsiadom dymem czy zapachem. A co na temat pomysłu grillowania na balkonie sądzą zapytani przez nas chełmianie?

5_grillowanie_balkon.mp3

Krótko mówiąc – unikajmy grillowania na balkonie. Ale jeśli mamy już miejsce do tego odpowiednie, to oczywiście nie tylko jedzenie wchodzi w grę. Na stołach przy grillu Polaków nieodłącznym elementem jest również piwo. Jedni mówią, że poprawia trawienie, inni, że wręcz przeciwnie. A jak jest naprawdę? Ponownie Paulina Majkutewicz:

6_paulina_piwo.mp3

Rozwiązaniem jest po prostu umiar. Jak podkreśla nasza dietetyczka, bardzo dobre dla naszego zdrowia będzie zastąpienie tego alkoholu lampką wina.

7_paulina_wino.mp3

Pamiętajmy więc, że do grillowania warto podejść rozsądnie, bo choć jest to uczta dla podniebienia, łatwo może stać się poważnym kłopotem dla organizmu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama